Woord van maand: SCHOOL

Waar komt het woord school vandaan? Het zal je aardig verrassen…

Het woord school stamt uit het Grieks en betekende oorspronkelijk… vrije tijd. Hoe kan dat? Ik durf te beweren dat jullie school nou niet bepaald in verband brengen met vrije tijd! Maar geloof het of niet, veel Grieken en Romeinen van vroeger, vóór en rond het jaar nul, brachten hun vrije tijd graag door met… hun gedachten en ideeën uit te wisselen over allerlei onderwerpen.

Dat is niet zo gek als je bedenkt dat scholen zoals wij die hebben er nog niet waren. Alleen een handjevol rijke jongeren hadden de luxe om onderwijs te krijgen van privéleraren. Toch zitten de meeste mensen nou eenmaal zo in elkaar dat ze zich willen ontwikkelen. Zeker als je jong bent wil je niets liever dan van alles leren kúnnen en van alles leren snappen. Oftewel: mensen willen graag leren.

Als ze niet aan het werk hoefden, converseerden, debatteerden en filosofeerden ze er dus met elkaar op los. Ook deelden de mensen die al veel wisten hun kennis en wijsheid met jongere mensen die juist veel wilden leren. Het Griekse woord school, skole, betekende vrije tijd, tijd dat je niet werkt, tijd waarin niets hoeft. Van lieverlee veranderde die betekenis dus van:

 

vrije tijd

naar:

plek waar mensen in hun vrije tijd samenkomen om te leren.

 

Vanuit vrijheid en liefhebberij leren, zo zijn langzamerhand scholen ontstaan. Aan het eind van Middeleeuwen waren er inmiddels her en der speciale gebouwen om les te krijgen, die dan ook school werden genoemd. En om alle kinderen, niet alleen de rijkste, de gelegenheid te geven om veel te leren, is uiteindelijk in de afgelopen eeuwen de leerplicht bedacht, die ouders verplicht om hun kinderen naar school te sturen.

Van de oorspronkelijke betekenis, leren vanuit vrije wens en liefhebberij, heeft het woord dus weinig meer weg. Aan de andere kant zijn de scholen van nu bedoeld om iedereen zijn  / haar leerhonger te kunnen stillen. Ook hoef je als kind niet (meer) te werken. Hoe ervaar jij dat? En wat wil jij graag leren?

 

©2019 Astrid van Beveren

Laat een reactie achter