Spreekwoord van de week: ‘je hoofd boven het maaiveld uitsteken’

Deze week een spreekwoord. Wie kent deze? Je hoofd boven het maaiveld uitsteken. Wat zou het kunnen betekenen?

 

Het maaiveld is in deze tijd overal te zien. Het gras en graan groeien flink. Binnenkort gaat er weer gemaaid worden. Dan blijven er weer korte sprieten staan. Wanneer je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt wordt het mee gemaaid met de graanhalmen. Wil je dat niet, dan moet je dus diep ineengedoken zitten.

 

‘Je hoofd boven het maaiveld uitsteken’ betekent als spreekwoord dan ook, dat je je zo groot maakt als je echt bent. Dat je je laat zien met je unieke kwaliteiten (en gebreken). Dat wil iedereen het liefst, toch? Durven doen wat níemand anders doet. Iets met je talenten en goede ideeën doen. Gaan voor iets dat je passie heeft.

 

Alleen heeft het ook een risico. Het risico dat ‘je hoofd eraf wordt gehakt’. Als je je unieke kanten laat zien, val je namelijk op. En daar vinden altijd een aantal mensen wat van. Mensen die het niet met je eens zijn. Mensen die jaloers op je zijn. Mensen die zich ongemakkelijk voelen omdat ze zélf hun hoofd niet boven het maaiveld uit durven steken. Mensen die je niet begrijpen. Mensen die vinden dat iedereen ‘normaal’ moet doen.

 

Je hebt er dus vaak best moed voor nodig om je hoofd boven het maaiveld uit te steken. Boven de ‘gemiddelde massa’. Boven degenen die liever ‘normaal’ doen, zelfs als ze hun mooiste kanten daarvoor moeten verbergen. Het is aan jezelf om te zoeken naar je eigen balans. In hoeverre doe je liever ‘gewoon’, duik je in elkaar zodat je hoofd niet boven het maaiveld uitsteekt? En in hoeverre laat je (stukjes van je) unieke zelf zien, ook al zul je daar reacties op krijgen?

 

Vergeet niet: wie zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt, ziet meer van de wereld en bereikt ook meer. En die maaimachine… die komt maar af en toe langs!

 

door Astrid van Beveren

Laat een reactie achter